Predavanje prof.dr. Mažuranića – HRCT u difuznim bolestima plućnog parenhima

Dana 25.08.2016, sa početkom u 12h, u Sali za seminare Zavoda za kliničku radiologiju Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, Banja Luka, održano je predavanje pod naslovom HRCT u difuznim bolestima plućnog parenhima. Organizator predavanja je Udruženje radiologa Republike Srpske (URRS).

Predavanje je održao uvaženi prof. dr Ivica Mažuranić, prim. dr med., profesor radiologije i spec. pneumoftiziolog, pročelnik Kliničke jedinice za torakalnu radiologiju Klinike za plućne bolesti “Jordanovac” Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, koja djeluje u sklopu KBC Zagreb.

Prvenstveno namijenjeno radiolozima, pulmolozima i specijalistima intenzivne medicine, predavanje je kroz brojne slučajeve KT pregleda pružilo detaljan prikaz uloge KT-a visoke rezolucije (HRCT) u dijagnostikovanju različitih tipova hronične opstruktivne bolesti pluća (HOPB) i njihovih posljedica, ne samo iz perspektive radiologa već i pulmologa. Predavanje je od izuzetnog značaja za unapređenje dijagnostike i terapije plućnih oboljenja, kao i za razvoj interdisciplinarne saradnje radiologije i ostalih kliničkih specijalnosti u UKC RS.

Ovom prilikom uspostavljena je i institucionalna saradnja UKC RS i KBC Zagreb iz oblasti torakalne radiologije i pulmologije.