“Napredni trening iz dijagnostike jetre”

“Napredni trening iz dijagnostike jetre”

Udruženje radiologa Republike Srpske je 11.9.2015. godine u Sali za seminare Zavoda za kliničku radiologiju UKC RS organizovalo napredni trening iz dijagnostike jetre.

Nakon pozdravne riječi načelnika Zavoda doc. dr sc. med. Saše Vujnovića, dr Zvjezdan Skopljak, predstavnik kompanije Bayer d.o.o, održao je predavanje na temu „Primovist – Value studija“, fokusirano na upotrebnu vrijednost Primovista u MR dijagnostici jetre (u smislu bezbjednosti upotrebe i dijagnostičke pouzdanosti) te doprinos ovog kontrastnog sredstva efikasnijem tretmanu tumora jetre.

Nakon toga uslijedilo je predavanje doc. dr sc med. Petera Popoviča iz UKC Ljubljana na temu „Uloga radiologije u dijagnostici i tretmanu hepatocelularnog karcinoma“. Doc. dr Popovič govorio je o ulozi radioloških imidžing metoda, AASLD smjernicama, komparaciji KT i MR-a, zatim o dijagnostičkim izazovima u detekciji HCC-a, te o važnosti postojanja multidisciplinarnog pristupa koji bi realizovao tim sastavljen od gastroenterologa, radiologa, hirurga i onkologa.

Načelnik Zavoda doc. dr sc. med. Saša Vujnović održao je predavanje na temu „Budućnost radiologije, kvantitet ili kvalitet “Primjer Primovist-a“. Tokom predavanja, analiziran je razvojni put radiologije u posljednjih nekoliko decenija i kompleksnost njene uloge u savremenoj medicini. Uprkos tome što, prema svjetskim pokazateljima predstavlja jednu od najvažnijih grana medicine, radiologija je suočena sa brojnim izazovima ne samo unutar struke nego i u komunikaciji sa ostalim medicinskim disciplinama, ali i pacijentima. S jedne strane, radiolog prolazi kroz rapidne promjene radnog okruženja – tehnološki napredak opreme, kontinuirano uvođenje novih dijagnostičkih i interventnih procedura, nove informacione tehnologije, povećan protok pacijenata, sve složenija pitanja ostalih specijalista. S druge strane, usljed postojećeg sistema naplate pregleda ali i globalnih medicinskih i socioekonomskih trendova (teleradiologija, aukcijski sajtovi za očitanje nalaza), dolazi do pada cijena pregleda i depersonalizacije njegove uloge, što neminovno dovodi do degradacije struke. Da bi radiologija sačuvala značaj i nivo koji je vremenom dostigla, mora djelovati proaktivnije na više planova. Radiolog mora biti dostupniji za komunikaciju sa drugim ljekarima i sa pacijentima.

Zbog superiornih tehnoloških znanja koja posjeduje, on mora imati glavnu ulogu u određivanju optimalnog algoritma radioloških procedura za svako postavljeno kliničko pitanje. Nakon ciklusa predavanja, u MRI odjeljenju Zavoda za kliničku radiologiju održana je praktična sesija pod nazivom „Kontrastne pretrage jetre“. Moderator radionice bio je doc. dr sc. med. Peter Popovič, a aplikator – inženjer radiologije Andrej Sirnik. Najprije je na MR aparatu od 3,0 T izvršena optimizacija protokola za pregled abdomena i karlice te sekvenci za pankreas i MR pregled rektuma u visokoj rezoluciji.

Praktični rad je nastavljen na MR aparatu od 1,5 T, gdje je poboljšan protokol za pregled karlice, uvedena difuziona sekvenca za MR grudnog koša te korigovane sekvence za MR enterografiju i kolonografiju. Posjeta uvaženih gostiju završena je uz zaključak da ovo nije bio samo trening za naše radiologe, već i izvrsna prilika za razmjenu iskustava i postignuća između dva univerzitetska klinička centra.