Uspostavljen protokol i izvrsena obuka za MR dojke na uređaju 3T

Uspostavljen protokol i izvrsena obuka za MR dojke na uređaju 3T

Dana 23. i 24.07.2015, u Zavodu za kliničku radiologiju održana je napredna radionica o imidžing protokolima dojke na MR uređaju GE Signa HDxT 3,0 T.

U radionici je učestvovalo ukupno 9 specijalista radiologije, 5 specijalizanata, 7 radioloških tehničara i diplomirani fizičar.

Prvog dana, radionica se sastojala od kombinacije teorijskih predavanja i praktičnih demonstracija tehnika snimanja dojke. Drugi dan radionice bio je posvećen isključivo praktičnim aspektima, sa akcentom na usavršavanje usvojenih tehnika.

Dr sc. Waldemar Senczenko, aplikacioni specijalista kompanije GE, održao je predavanje pod naslovom Artifacts and Positioning in Breast MRI. Dr Tea Tomšić, predstavnica GE za kontrastna sredstva, upoznala je auditorijum sa temom Bezbjedonosni profil kontrastnih sredstava.

Primarni cilj praktičnog dijela obuke, koju su izveli dr sc. Waldemar Senczenko i specijalista radiologije dr Katarzyna Steinhof-Radwańska, bio je uspostavljanje optimalnih tehnika snimanja dojke te precizna i efikasna interpretacija dijagnostičkih slika, njihovih rekonstrukcija i grafika. Nisu zanemarena ni pitanja bezbjednosti pacijenata prilikom MR snimanja. Posebna pažnja posvećena je korektnom pozicioniranju pacijenata, uklanjanju predvidivih izvora artefakata na snimcima te skraćivanju trajanja pregleda u slučaju kad to iziskuju stanje pacijenta ili radni proces.

Uvođenje MR pregleda dojke, do sada praktikovanog samo na 1,5T MR, i na MR uređaj od 3,0T, omogućava unapređenje ne samo dijagnostike dojke nego i skrininga u Zavodu za kliničku radiologiju.