Učešće na “39th Annual Meeting of the European Society of Neuroradiology” – 15-18.09.2016

Kongres evropskih neuroradiologa svake godine se održava u drugom evropskom gradu. Ove godine domaćin je bio Beograd. Redovan program godišnjeg kongresa (Annual Meeting) je bio upotpunjen sa dva kursa: 23th Advanced Course in Diagnostic Neuroradiology i 8th Advanced Course in Interventional Neuroradiology of the European Society of Neuroradiology.

U naučnom program je učestvovalo stotinu i deset predavača ne samo iz evropskih zemalja, već i iz zemalja sa drugih kontinenata (npr. USA, Brazil, Južna Afrika). Tokom četiri dana kongresa u tri različite sale hotela Crown Plaza odražana su predavanja iz različitih oblasti dijagnostičke i interventne neuroradiologije, kako adultne, tako i pedijatrijske. Uz uobičajena razmatranja neuropatoloških stanja, pretstavljene su najnovije smjernice i stavovi vezani za dijagnostičke postupke (npr. za MS), pretstavljenja je najnovija WHO klasifikacija tumora iz 2016. godine, demonstrirane su prednosti najnovijih protokola snimanja.

Predavanja su bila osmišljena tako da je nekoliko tematski vezanih predavanja održavano u jednom bloku. Jedini nedostatak ovakve organizacije je da se vrlo često dešavalo da paralelno teku dva ili čak tri izuzetno interesantna predavanja.

Dio naučnog programa su sačinjavale i oko pedeset selektovanih oralnih prezentacija i stotinu selektovanih elektronskih postera izloženih u holu kongresnog prostora. Naše učešće u kongresu je sačinjavao elektronski poster pod nazivom: “Importance of analysis of spinal corde in primary demyelinating disease suggestive cases” autora dr Svjetlane Jefić , kao i oralna prezentacija dr Daliborke Marić na temu “Imaging of peripheral nerve pathology”.

Osim toga, fokusirano smo pratile predavanja vezana za dijagnostičku neuroradiologiju i radiologiju glave i vrata. Bilo je prilike da se po završetku svakog bloka predavanja, tokom pauza ili tokom organizovanih kongresnih socijalnih događaja razgovara sa ekspertima iz najrazličitijih oblasti neuroradiologije. To je bilo moguće zahvaljujući odličnoj organizaciji kongresa od strane prof. Tatjane Stošić-Opinćal, kao lokalnog organizatora i Centralne kancelarije ESNR sa sjedištem u Cirihu.

Učešće na radiološkom skupu ovakvog ranga je dragocjeno iskustvo koje je upotpunilo i unaprijedilo naša znanja iz neuroradiologije i svakako će doprinijeti našem boljem daljem radu i boljoj kliničkoj praksi.