SYMPOSIUM MAMMOGRAPHICUM 2016

U periodu od 03. do 05. Jula 2016. god., u gradu Liverpool u Engleskoj održana je 18. Konferencija „ Symposium Mammographicum“. Symposium Mammographicum je dobrotvorna organizacija osnovana 1979. čiji je glavni cilj da „stimuliše i podržava istraživanja, kao i širenje znanja o prevenciji, dijagnozi i tretmanu oboljenja dojke“. Svake dvije godine pod okriljem ove organizacije se održava Konferencija na kojoj se razmjenjuju međunarodna iskustva u skrining mamografiji, nova dijagnostička dostignuća i nova saznanja iz te oblasti.

Konferencija je bila odlično organizovana sa velikim brojem međunarodnih učesnika i predavača iz eminentnih bolnica i univerziteta. Od brojnih odličnih predavanja posebno bih izdvojila predavanje profesora Jeremy Wolf-a sa Harvard Univerziteta, SAD, koji je profesor oftalmologije i radiologije, o percepciji medicinske slike, kao i predavanje profesorice Ros Given-Wilson koja je bila naš domaćin u Rose Centru o prošlosti i budućnosti skrining programa.

Najveći broj predavanja je bio posvećen budućnosti skrining programa kako u Velikoj Britaniji tako i u drugim zemljama, kao i dosadašnjem iskustvu u implementaciji drugih dijagnostičkih modalliteta kao što su tomosinteza, ulstrasonografija i MR pregled dojki u skrining žena koje imaju „guste dojke“ , kao i kod žena sa izraženim riziko faktorima obolijevanja od karcinoma dojke. U okviru programa izdvojene su bile i odlične radionice o tomosintezi kao i biopsijama dojki kojima smo takođe prisustvovali.

U okviru programa posljednji dan je bila organizovana i poster tura izloženih poster prezentacija vođena od strane članova komiteta Symposium-a, na kojoj smo moja koleginica dr Vanja Soprenić i ja prezentovale naš poster „Inflammatory breast carcinoma only seen on MRI-Case Report“ i sa zadovoljstvom možemo reći da je poster bio odlično posjećen i da smo dobile pozitivne komentare za naš rad.

dr Danijela Soprenić, specijalista radiologije